Αυτή η βασιλόπιτα μοσχοβολά βούτυρο και τρίβεται στο στόμα σαν μπισκότο.
Στη Σμύρνη χρησιμοποιούσαν μια μικρή ξύλινη σφραγίδα με τον δικέφαλο αετό, την οποία πίεζαν, πριν από το ψήσιμο, σε τέσσερις μεριές στην επιφάνεια της πίτας, ώστε να σχηματίζεται σταυρός. Για μάτια των αετών έμπηγαν γαριφαλάκια.
Αν δεν έχουμε τέτοια σφραγίδα-κειμήλιο της γιαγιάς, αρκεί να σχηματίσουμε με πιρούνι δύο διαγώνιες.
Στη Σμύρνη χρησιμοποιούσαν μια μικρή ξύλινη σφραγίδα με τον δικέφαλο αετό, την οποία πίεζαν, πριν από το ψήσιμο, σε τέσσερις μεριές στην επιφάνεια της πίτας, ώστε να σχηματίζεται σταυρός. Για μάτια των αετών έμπηγαν γαριφαλάκια.
Αν δεν έχουμε τέτοια σφραγίδα-κειμήλιο της γιαγιάς, αρκεί να σχηματίσουμε με πιρούνι δύο διαγώνιες.
ΥΛΙΚΑ
- 320 γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο) παγωμένο
- ½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλ. ζάχαρη
- χυμό ½ λεμονιού
- ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
- χυμό 1 μανταρινιού
- ¼ φλ. μπράντι
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- 7-8 φλ., περίπου, αλεύρι σκληρό
- 1 αυγό (για άλειμμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το λάδι για 10΄. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη, συνεχίζουμε το χτύπημα 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τους χυμούς πορτοκαλιού, λεμονιού, μανταρινιού, το μπράντι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε λίγο-λίγο στο μίγμα, μέχρι να ενσωματωθεί και να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Δεν πρέπει να την παραζυμώσουμε στο μίξερ. Καλύτερα να γίνει αυτή η φάση ζυμώματος με τα χέρια.
- Απλώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψάκι ή ταρτιέρα. Το ύψος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 εκ. Βάζουμε το νόμισμα, στρώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε έναν σταυρό με τα δόντια του πιρουνιού. Και αν έχουμε την ξύλινη σφραγίδα με τον δικέφαλο, την πιέζουμε στα κενά του σταυρού. Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό ελαφρά χτυπημένο και αραιωμένο με λίγο γάλα.
- Ψήνουμε στους 200°C για 20-25΄, μέχρι να ροδίσει. Η σμυρναίικη βασιλόπιτα δεν φουσκώνει. Πρέπει να είναι αρκετά λεπτή, σαν χοντρό μπισκότο.
- Πηγή: olivemagazine.gr / Σιμόνη Καφίρη. Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου. Food styling: Αντωνία Κατή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου