Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Σμυρναίικη σοκολατένια καρυδόπιτα


  • Σμυρναίικη σοκολατένια καρυδόπιτα
    (Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / Food Styling: Tina Webb)
Μια παλιά και σπάνια συνταγή καρυδόπιτας, που τη μαστιχωτή υφή της την χρωστά στο
μπόλικο καρύδι και το άρωμά της στη σοκολάτα.
Μπορείτε να την συνοδεύσετε με παγωτό κρέμα ή βανίλια και σάλτσα καρυδιού.
ΥΛΙΚΑ
Για την καρυδόπιτα:
  • 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 640 γρ. καρυδόψιχα αλεσμένη
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 2 κ.σ. κανέλλα
  • ¼ φλ. νισεστέ
  • ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα σοκολάτας:
  • ψίχα από12-15 καρύδια
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια
Για το σερβίρισμα:
  • παγωτό κρέμα ή βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Φτιάχνουμε την καρυδόπιτα: Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Μετά ανακατεύουμε την αλεσμένη καρυδόψιχα με το νισεστέ και τη μισή ζάχαρη.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη για 10΄, μέχρι να ασπρίσει το μίγμα, και προσθέτουμε την κανέλλα, το μίγμα της καρυδόψιχας, την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Το μίγμα πρέπει να είναι αρκετά πηχτό.
  3. Χτυπάμε και τα ασπράδια σε ξεχωριστό σκεύος ώστε να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μίγμα με απαλές κυκλικές κινήσεις, δουλεύοντας τη σπάτουλα από πάνω προς τα κάτω.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Στρώνουμε το ταψί του φούρνου της κουζίνας με λαδόχαρτο και αδειάζουμε από πάνω το γλυκό. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μία σπάτουλα την οποία βουτάμε πρώτα σε νερό ή μπράντι.
  5. Ψήνουμε την καρυδόπιτα στο φούρνο για 35΄. Όταν κρυώσει το γλυκό, το κόβουμε και το πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη.
  6. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Αλέθουμε τα καρύδια. Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τη σοκολάτα.
  7. Αφήνουμε να λιώσει πάνω σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το μίγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε.
  8. Σερβίρουμε από ένα κομμάτι καρυδόπιτας, προσθέτουμε μία μπάλα παγωτό και περιχύνουμε αμέσως με λίγη σάλτσα.
  • Πηγή:olivemagazine.gr / Σιμόνη Καφίρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου