.
Τι χρειαζόμαστε:
- 250 γρ. αμπελόφυλλα(μικρά και τρυφερά)
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2-3 κρεμμύδια τριμμένα
- 250 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 1-2 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες!!!!!!!!!
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 1/4 κούπα βραστό νερό
- χυμό από 1 1/2 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κουταλιά ζάχαρη!!!!!!!!!!!
Πώς το κάνουμε:
Λίγα μυστικά ακόμα
-Σερβίρεται με γιαούρτι ή τζατζίκι
–Για τη σος γιαουρτιού*: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σος. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.
- *400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
- χυμό από 1 λεμόνι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. κρύο νερό
- 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- αλάτι
-Οι περισσότεροι δεν βάζουν ντομάτα τριμμένη και λίγη ζάχαρη αλλά εάν δοκιμάσετε θα αλλάξετε γνώμη!!!
– Μη λυπάστε τα κρεμμύδια, μυρωδικά και οπωσδήποτε δυόσμο.
Το λεμόνι και η ντομάτα στη γέμιση κρατάει το ρύζι σπυρωτό.
–Γίνονται και με κιμά αρκεί να αφαιρέσουμε τον δυόσμο και να βάλουμε πολύ λιγότερο ρύζι.
-Αν κάνεις γέμιση με κιμά θέλει σάλτσα αυγολέμονο (κάστερ+νερό-φωτιά-χυλός-αυγολέμονο) αντί γιαούρτι
-Εγώ μερικές φορές αντικαθιστώ τον δυόσμο (για όσους δεν τους αρέσει) με λίγο κύμινο .
-Άλλοι βάζουν μέσα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κουκουνάρια,σταφίδα , άνηθο κ.α.
Τα ντολ. γιαλαντζί είναι απλά και κυριαρχεί ο δυόσμος και το κρεμμύδι!!!
-Η χαμηλή φωτιά είναι απαραίτητη για να μην κολλήσουν!!!
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου