Μερίδες:για ένα ταψί 28x38 εκ
Χρόνος προετοιμασίας:5'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:55'
Χρόνος αναμονής:2 ώρες
Υλικά
- 3½ φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό (ή 2 ½ φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό και 1 φλιτζάνι χονδρό)
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια γιαούρτι
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα
- 1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
- αμύγδαλα ασπρισμένα
- 2½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 2½ φλιτζάνια νερό
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- ¼ φλιτζανιού ροδόνερο ή λικέρ μαστίχας
Για το σάμαλι
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Ετοιμάζετε το σάμαλι: Ζεσταίνετε το ηλιέλαιο και λιώνετε τη μαστίχα ανακατεύοντας με κουτάλι. Ανακατεύετε τη σόδα με το γιαούρτι. Όταν κρυώσει η μαστίχα την προσθέτετε στο γιαούρτι.Ανακατεύετε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ και ρίχνετε το μίγμα γιαουρτιού. Ανακατεύετε καλά τα υλικά και τα αδειάζετε σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Στρώνετε την επιφάνειά του με σπάτουλα. Αφήνετε το γλυκό 2 ώρες περίπου για να φουσκώσει το σιμιγδάλι και μετά το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 20 λεπτά.
Το βγάζετε από το φούρνο, το χαράζετε σε κομμάτια και μπήγετε στη μέση κάθε κομματιού από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο. Το ξαναβάζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 5 λεπτά. Προσθέτετε το ροδόνερο ή το λικέρ. Όταν ψηθεί το γλυκό, το βγάζετε από το φούρνο και αλείφετε την επιφάνειά του με ζεστό, λιωμένο βούτυρο, χρησιμοποιώντας πινέλο.
Περιχύνετε το γλυκό με το καυτό σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά-κουταλιά. Όταν απορροφηθεί το σιρόπι και κρυώσει το σάμαλι εντελώς, το σκεπάζετε για να μη στεγνώσει.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου