Μια παλιά συνταγή καρυδόπιτας, που τη μαστιχωτή υφή της την χρωστά στο μπόλικο καρύδι και το άρωμά της στη σοκολάτα.
Μπορείτε να την συνοδεύσετε με παγωτό κρέμα ή βανίλια και σάλτσα καρυδιού.
ΥΛΙΚΑ
Για την καρυδόπιτα:
- 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
- 640 γρ. καρυδόψιχα αλεσμένη
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 6 αυγά
- 2 κ.σ. κανέλλα
- ¼ φλ. νισεστέ
- ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα σοκολάτας:
- ψίχα από12-15 καρύδια
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια
Για το σερβίρισμα:
- παγωτό κρέμα ή βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Φτιάχνουμε την καρυδόπιτα: Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Μετά ανακατεύουμε την αλεσμένη καρυδόψιχα με το νισεστέ και τη μισή ζάχαρη.
- Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη για 10΄, μέχρι να ασπρίσει το μίγμα, και προσθέτουμε την κανέλλα, το μίγμα της καρυδόψιχας, την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Το μίγμα πρέπει να είναι αρκετά πηχτό.
- Χτυπάμε και τα ασπράδια σε ξεχωριστό σκεύος ώστε να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μίγμα με απαλές κυκλικές κινήσεις, δουλεύοντας τη σπάτουλα από πάνω προς τα κάτω.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Στρώνουμε το ταψί του φούρνου της κουζίνας με λαδόχαρτο και αδειάζουμε από πάνω το γλυκό. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μία σπάτουλα την οποία βουτάμε πρώτα σε νερό ή μπράντι.
- Ψήνουμε την καρυδόπιτα στο φούρνο για 35΄. Όταν κρυώσει το γλυκό, το κόβουμε και το πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Αλέθουμε τα καρύδια. Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τη σοκολάτα.
- Αφήνουμε να λιώσει πάνω σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το μίγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε από ένα κομμάτι καρυδόπιτας, προσθέτουμε μία μπάλα παγωτό και περιχύνουμε αμέσως με λίγη σάλτσα.
- Σιμόνη Καφίρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου