Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Συνταγή για πεντανόστιμο Σαραϊλι (ή Σαραγλί)



Το Σαραγλί είναι σιροπιαστό γλυκό και στην ουσία είναι μια διαφορετική έκδοση μπακλαβά. (Τυλιχτός Μπακλαβάς)

Ας γλυκαθούμε λίγο σήμερα, φτιάχνοντας ένα…  σαραγλί.

Υλικά

Ζύμη

1 κιλό αλεύρι

2 κουτ. Σούπας ελαιόλαδο

Χυμό λεμονιού

Νερό (ανάλογα όσο χρειαστεί για γίνει σφιχτό το μείγμα)

(Για πιο πλούσιο Σαραϊλι μπορούμε να βάλουμε και αλεσμένη γεμίσει από Φιστίκια Αιγίνης και Καρύδια)

img_1669

 

Σιρόπι

1 ποτήρι νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

Χυμό λεμονιού

ΣΑΡΑΓΛΙ 7

Εκτέλεση

Σε λεκάνη αναμειγνύονται όλα τα υλικά κάνοντας ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αμέσως το ανοίγουμε σε φύλλο και το κόβουμε σε λουρίδες. Παίρνουμε την άκρη μια λουρίδας και αρχίζουμε το τύλιγμα μόλις την τυλίξουμε την τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού που έχουμε αλείψει προηγουμένως με ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε τοποθετώντας γύρω από την πρώτη τις υπόλοιπες λουρίδες.

Σε προθερμασμένο φούρνο βάζουμε το ταψί και το αφήνουμε μέχρι να ροδίσει. Μετά τα ψήσιμο το αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει εκείνη την στιγμή.

  • Στο συγκεκριμένο γλύκο δεν υπάρχει γέμιση αλλά μόνο το φύλλο. Πολλοί αναγνώστες ίσως συγχέουν το γλυκό με κάποιο άλλο που έχει γέμιση. Στην Νέα Αλικαρνασσό γινόταν πάντα χωρίς γέμιση. Μετά από χρόνια που τα οικονομικά των προσφύγγων βελτιώθηκαν (μετά το 1965) πολλοί άρχισαν να προσθέτουν γέμιση από φυστίκια Αιγίνης ή Καρύδια ή και τα δύο.
  • Μπορείτε να βάλετε αλεσμένη γεμίση από Φιστίκια Αιγίνης ή Καρύδια ή και τα δύο μαζί.
    Είναι απλό γλυκό που φτιαχνόταν και χωρίς γέμιση (ίσως λόγο φτώχιας).

saragli2

Ιστορικά του γλυκού

Ένα γλυκό πολύ συνηθισμένο και αγαπητό που συνηθίζανε να το κάνουν όποτε ήθελαν ένα σιροπιαστό γλυκό ταχύτατα και άμεσα διότι δεν απαιτούσε πολλά υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου