Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Γιουβαρλάκια σμυρναίικα

 



Χυλωμένα στο αυγολέμονο, τα γιουβαρλάκια θα αγαπηθούν από μικρούς και μεγάλους.

Προμηθευτείτε μπόλικο φρέσκο ψωμί!

ΥΛΙΚA
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 125 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 αυγό
  • 1-2 κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • λίγο άνηθο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 5 κούπες νερό και ζωμό κρέατος μαζί
  • (λίγο αλεύρι)


Για το αυγολέμονο

  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το αυγό και το μισό λάδι. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 5΄ και πλάθουμε τον κιμά σε μικρές μπαλίτσες.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε (περίπου 5 ποτήρια)1¼ του λίτρου νερό με ζωμό κρέατος μαζί και το υπόλοιπο λάδι. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω για να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια μας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30′ περίπου.
  3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν αφρός. Στην συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι σιγά-σιγά χτυπώντας με το σύρμα. Παίρνουμε με την κουτάλα μπόλικο ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μπολ σιγά-σιγά ανακατεύοντας με το σύρμα ή το πιρούνι για να μην μας κόψει το αυγολέμονο. (Εαν τα θέλετε πιο χυλωμένα βάλτε και λίγο αλεύρι)
  4. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στα γιουβαρλάκια και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά σε σιγανή φωτιά για να δέσει η σάλτσα.. Δεν ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με την κουτάλα.  

Γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού ή άνηθο.

Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου