Μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή
Ένα εορταστικό Πολίτικο πιλάφι που έχει περίοπτη θέση στην Πολίτικη κουζίνα.
Πλούτος αρωμάτων, γεύσεων και υλικών !
ΥΛΙΚΑ
- 4 φλ. ρύζι
- 1 κρεμμύδι
- 4 κ.σ. σταφίδες
- 200 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. συκωτάκια αρνίσια (ή πουλερικών)
- 4 κ.σ. κουκουνάρια
- Κάστανα βρασμένα, ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα (ποσότητα κατά βούληση)
- 1 κούπα κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. πιπέρι
- αλάτι
- 2 φλ. ζωμό κρέατος
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2-3 κ.σ. άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγη κανέλα
- ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε μισή κούπα κόκκινο κρασί αποβραδίς.
- Ξεπλένουμε το ρύζι.
- Το βάζουμε σε κατσαρόλα, σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε να «σταθεί» για μισή ώρα.
- Το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, βάζουμε τις σταφίδες στραγγισμένες, (κρατώντας το κρασί)
- Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κουκουνάρια ,τα κάστανα και το κρεμμύδι για
3-4 λεπτά, να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε γρήγορα (για να μη μας μαυρίσει το κουκουνάρι) - Προσθέτουμε τα συκωτάκια και το ρύζι και ανακατεύουμε μαζί για 3-4 λεπτά.
- Τα σβήνουμε με την υπόλοιπη μισή κούπα κρασί.
- Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε για λίγο να βράσουν.
- Προσθέτουμε το πιπέρι, το ζωμό κρέατος το αλάτι,το πασπαλίζουμε με ελάχιστη κανέλα και τη ζάχαρη.
- Όταν πάρει βράση, σκεπάζουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό (αν το μάτι είναι έως το 3 το βάζουμε στο 1.5, αν είναι έως το 9 τότε στο 4.5) και αφήνουμε να γίνει για 15 λεπτά.
- Μετά τα 15 λεπτά απομακρύνουμε από τη φωτιά, ανοίγουμε το καπάκι ακουμπάμε μια πετσέτα, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αφήνουμε πάλι για 10 περίπου λεπτά να απορροφηθούν οι ατμοί.
- Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
- Πασπαλίζουμε με τον άνηθο ή τον μαϊντανό.
Σερβίρουμε το ρύζι σκέτο ή σαν συνοδευτικό με κάποιο άλλο φαγητό της επιλογής μας.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου