Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Συνταγή για Μικρασιάτικο Κεσκέκι

 




Ιστορικά του πιάτου

Ανάμεσα στα γιορτινά και γαμήλια φαγητά σημαντικότερο ως προς το συμβολισμό του είναι το “κεσκέκι” χυλός από βρασμένο κρέας και σιτάρι δοξαστικό και γονιμικό φαγητό. Οι δοξαστικές καταβολές του συνδέονται με τις ανθρωποθυσίες των μητριαρχικών χρόνων, που αργότερα στην πατριαρχική περίοδο θα μεταλλαχθούν σε ζωοθυσίες ενώ όσον αφορά στο γονιμικό συμβολισμό του, πρέπει να μεταφερθούμε στις απαρχές του κοινωνικού βίου.


Επί αιώνες στη Μικρά Ασία η θυσία του κόκορα, του προβάτου ή βοδιού στη μνήμη των αγίων, το “κουρμπάνι” όπως το ονόμαζαν, αποτελούσε επίκληση της θείας προστασίας, ευχαριστία, εκπλήρωση τάματος για υγεία, ευτυχία, ευκαρπία, ξόρκισμα. Η καθιερωμένη ζωοθυσία στα θεμέλια των κτισμάτων διέπεται από φόβο και ευχή για “στέρεα οικοδομή”. Το πρόβατο ή το βόδι που έσφαζαν με σκοπό να μαγειρέψουν το κεσκέκι για το γαμήλιο τραπέζι, παραπέμπει στην ευχή και προσδοκία να “στεριώσει ο γάμος”.

Υλικά

1 Κιλό λαιμός Χοιρινού κομμένος σε φέτες ή αντίστοιχο λαιμός Αρνιού

300 γραμμάρια σιτάρι αποφλοιωμένο

3  κρεμμύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

1 ποτηράκι του κρασιού λάδι ή 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1  κουταλάκι πιπέρι ή κόκκινο πιπέρι

Αλάτι

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε το σιτάρι στο νερό επί 8 ώρες. Πλένουμε το κρέας, το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και το βράζουμε, ξαφρίζοντας κατά διαστήματα το ζωμό του. Όταν ψηθεί, βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα. Ρίχνουμε το σιτάρι στο ζωμό και το βράζουμε μέχρι να ψηθεί και να λιώσει.

Στο μεταξύ ξεκοκαλίζουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Ροδίζουμε τα κρεμμύδια στο βούτυρο και τα ρίχνουμε μαζί με το κρέας. Αφού πάρουν 2-3 βράσεις κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά.

Χτυπάμε με ξύλινη κουτάλα το φαγητό μέχρι να γίνουν χυλός το σιτάρι και το κρέας.

Πασπαλίζουμε με πιπέρι ή κόκκινο πιπέρι και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου