Ας γλυκαθούμε λίγο σήμερα, φτιάχνοντας ένα… σαραγλί (ή Σαραϊλι)
.
Ένα από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά με ανατολίτικο αέρα. Τραγανά σαραγλάκια που μοσχοβολάνε βούτυρο και πλημμυρίζουν το στόμα με μελένιο σιροπάκι αφήνοντας μια ονειρεμένη επίγευση. Ένα γλυκό, πολύ εύκολο για να το φτιάξουμε στο σπίτι αλλά που έχει κι αυτό τα μυστικά του για σίγουρη επιτυχία.
Πιθανολογείται πως η αρχική έμπνευση του γλυκού αυτού, ανήκε σε κάτοικο της σελευκιδικής Αντιόχειας του Ταύρου (Νοτιονατολική Ανατολία).
Με την πάροδο των χρόνων, στη συνταγή του γλυκίσματος προστέθηκαν διάφορα επίπεδα ζύμης, ώσπου δημιουργήθηκε στις κουζίνες του ανακτόρου Τοπκαπί το φύλλο κρούστας, και τα σιροπιαστά άρχισαν να παίρνουν την σημερινή τους μορφή.
Στην Νέα Αλικαρνασσό γινόταν πάντα χωρίς γέμιση (ίσως λόγο φτώχιας). Μετά από χρόνια που τα οικονομικά των προσφύγγων βελτιώθηκαν (μετά το 1965) πολλοί άρχισαν να προσθέτουν γέμιση από φυστίκια Αιγίνης ή Καρύδια ή και τα δύο.
Ένα γλυκό πολύ συνηθισμένο και αγαπητό που συνηθίζανε να το κάνουν όποτε ήθελαν ένα σιροπιαστό γλυκό ταχύτατα και άμεσα διότι δεν απαιτούσε πολλά υλικά.
Στις μέρες μας φτιάχνεται και σε όλη την Ελλάδα, αλλά ιδιαιτέρως στην πόλη της Ξάνθης, που φημίζεται για το σαραγλί της.
Η συνταγή όπως οι περισσότερες συνταγές ζαχαροπλαστικής (αλλά και μαγειρικής), γίνεται με διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τις προτιμήσεις, την προσωπική πινελιά του κάθε παρασκευαστή, αλλά και αναλόγως της τοπικής παραγωγής, και των συνηθειών και επιρροών της κάθε περιοχής.
Στην Πόλη για παράδειγμα το αγοράζεις με όποια γέμιση σου αρέσει.
Ένα μυστικό που πρέπει να γνωρίζετε αφορά το ψήσιμο του σαραγλί. Πολύ χαμηλή θερμοκρασία για πολύ ώρα, εξασφαλίζει το στέγνωμα των φύλλων μέχρι μέσα, ενώ τα αφήνει μαλακά και αέρινα. Το αποτέλεσμα είναι τραγανό σαραγλί που συγχρόνως λιώνει στο στόμα.
Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να ρίξετε το λιωμένο βούτυρο από πάνω, να βραχεί όλο το γλυκό πολύ καλά κι όχι να βουτυρώσετε τα φύλλα, γιατί η απορρόφησή του λιωμένου βούτυρου, φουσκώνει το σαραγλί και το κάνει πιο αφράτο.
Τέλος, για ένα σωστό και ομοιόμορφο σιρόπιασμα, ρίξτε το σιρόπι όταν γλυκό και σιρόπι είναι ακόμα ζεστά και τα δύο αλλά όχι καυτά. Αυτό θα επιτρέψει στο σαραγλί μας να ρουφήξει όλο το σιρόπι και να μελώσει υπέροχα!
Τι θα χρειαστούμε…
Για το σαραγλί
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά ή Βηρυτού που είναι ακόμη πιο λεπτά.
- 300 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
- 50 γρ. φιστίκι Αιγίνης
Για το σιρόπι
- 300 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. νερό
- 1 κ. σούπας μέλι
- Χυμό από μισό λεμόνι
Πώς θα το φτιάξουμε…
Απλώνουμε δύο φύλλα. Τοποθετούμε μία βελόνα πλεξίματος ή κάποια άλλη λεπτή βέργα που θα βοηθήσει, περίπου 10 εκατοστά από την άκρη των φύλλων. Διπλώνουμε τα φύλλα σ΄εκείνο το σημείο πάνω από την βελόνα. Φυσικά αν η μέθοδος της βέργας ή της βελόνας δεν είναι για εσάς, κανένα πρόβλημα. Η δουλειά γίνεται και χωρίς αυτά.
Πασπαλίζουμε τα φύλλα με μια χούφτα καρύδια φροντίζοντας να αφήσουμε ένα περιθώριο στο τέλος των φύλλων που να μην έχει καρύδια για να μην μας φύγουν στο τύλιγμα.
Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στα καρύδια 1 κ. γλυκού κανέλα και 1/4 κ. γλυκού γαρύφαλλο. Εγώ δεν βάζω γιατί δεν θέλω να μοιάζει γευστικά με τον μπακλαβά. Ωστόσο, αν θέλετε προσθέστε τα στο μείγμα. Ακόμη, εκτός από καρύδια, μπορούμε να το φτιάξουμε και με αμύγδαλα.
Τυλίγουμε προσεκτικά από τη μεγαλύτερη πλευρά του φύλλου και κάνουμε ένα ρολό. Δεν το σφίγγουμε γιατί θέλουμε μετά, να απορροφήσει το βούτυρο μέχρι μέσα.
Πιέζουμε τις δύο άκρες του ρολού και σπρώχνουμε προς το κέντρο μέχρι το ρολό μας να σουρώσει.
Βγάζουμε το ρολό από την βέργα και το τοποθετούμε στο ταψί. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα μας.
Κόβουμε τα ρολά μας καλά, μέχρι κάτω.
Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε το γλυκό.
Το αφήνουμε λίγη ώρα να απορροφήσει το βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C, στις αντιστάσεις, για δύο ώρες.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, λίγο πριν να βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο. Βράζουμε όλα υλικά για 2 λεπτά από την στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός. Αφού αφήσουμε τόσο το γλυκό όσο και το σιρόπι να κρυώσουν για 15 λεπτά, περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με το ζεστό σιρόπι.
Όταν απορροφηθεί το σιρόπι, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.
Καλή επιτυχία!
——————————————————————————————–
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου