Μπριάμ, ένα δημοφιλές, υγιεινό φαγητό της μεσογειακής κουζίνας.
Το κολοκυθάκι και η πατάτα είναι από τα βασικά υλικά.
Στο τουρλού βάζουμε ό,τι λαχανικό μάς βρίσκεται. Κάτι που έκαναν και οι παλιές νοικοκυρές, αξιοποιώντας τα περισσεύματα ή τα καθημερινά μαζέματα από το μποστάνι.
Παραλλαγές με ζαρζαβατικά στην κατσαρόλα ή στο φούρνο θα βρούμε πολλές σε όλη την χώρα. Αλλά το Μπριάμ είναι πολύ συγκεκριμένο πιάτο.
Κάθε νοικοκυριό μέχρι να έρθει ο ηλεκτρισμός, τα ψυγεία, και να γίνουν εύκολες οι μεταφορές των προϊόντων, έπρεπε να εκμεταλλευτεί τα διαθέσιμα υλικά κάθε εποχής.
Στο τραπέζι εμφανίζεται με το που βγαίνουν τα κολοκυθάκια και ερχόμενο το καλοκαίρι αντικαθίσταται με το Τουρλού ή γιαχνί λαχανικών -για όσους δεν αρέσει η λέξη, και άλλα μαγειρέματα.
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα
Τουρλού -Υλικά (για 4 άτομα)
- 3 μέτρια κολοκυθάκια
- 3 μέτριες μελιτζάνες
- 1 πατάτα
- 3 πιπεριές γλυκές κόκκινες
- 2 μέτριες πράσινες πιπεριές
- 200 γρ. φρέσκα (άσπρα) μανιτάρια
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
- 1 χούφτα μπάμιες
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 4 – 5 σκελίδες σκόρδου (ή όσο μας αρέσει), ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλη ντομάτα, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και κομμένη στα 8
- 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι (για τις μπάμιες)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
Καθαρίζουμε, πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κομμάτια σχετικά ομοιόμορφα, αλλιώς με το ψήσιμο άλλα θα καούν και άλλα θα μείνουν μισοψημένα. Αφήνουμε τις μελιτζάνες για 30 λεπτά σε αλατισμένο νερό, για να ξεπικρίσουν. Τις μπάμιες τις καθαρίζουμε κυκλικά στην κορφούλα τους χωρίς να την κόψουμε, τις αλατίζουμε, τις περιχύνουμε με το ξίδι και τις αφήνουμε για λίγο στον ήλιο ή τις περνάμε για λίγο από το τηγάνι, για να μη «σαλιώσουν».
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Σε ένα μέτριο ταψί ανακατεύουμε όλα μαζί τα λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πατάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδια και μπάμιες). Ρίχνουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, το σκόρδο, την ψιλοκομμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά. Τα ψήνουμε γύρω στη 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
Νερό δεν χρειάζεται να βάλουμε, αφού όλα τα λαχανικά θα βγάλουν τα υγρά τους. Αν ωστόσο δούμε ότι παραστεγνώνουν, προτού γίνουν, ρίχνουμε 100 ml νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Συνοδεύουμε το μπριάμ με τυρί φέτα και ρετσίνα ή κρασί χύμα.
——————————————————————————–
Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου