- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 350 γραμ. φέτα
- 200 γρ. ξινομυζήθρα
- 200 γραμ. ανθότυρο
- 1 μεγάλο αυγό χτυπημένο
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
Για το σερβίρισμα
- μέλι θυμαρίσιο και σουσάμι
Τριγωνάρια με φέτα και ξινομυζήθρα (Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης)
Βάζουμε τα τυριά σε μπολ, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας στον πάγκο. Χαράζουμε σε 5 λωρίδες, κατά μήκος της μικρότερης πλευράς. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα τα φύλλα που στέκονται, για να μην ξεραίνονται.
Παίρνουμε μια λωρίδα φύλλο κρούστας και αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνειά της. Βάζουμε μια μικρή ποσότητα γέμισης στην άκρη. Διπλώνουμε την κάτω δεξιά γωνία πάνω στο φύλλο, σχηματίζοντας τρίγωνο. Συνεχίζουμε το δίπλωμα μέχρι το τέλος.
Τοποθετούμε τα τριγωνάρια σε λαδόκολλα, με την ένωσή τους προς τα κάτω. Αφού τελειώσουμε με όλα, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες.
Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στον αέρα στους 160 °C, για 25-30´, μέχρι να ροδίσουν καλά. Εναλλακτικά, τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Μυστικά για τα τριγωνάρια
-Όταν οι έλληνες της Μ. Ασίας πέρασαν στη Μυτιλήνη, έφεραν μαζί τους όλη την τέχνη και τη μαστοριά της δικής τους, ξεχωριστής κουζίνας. Μια από αυτές τις συνταγές, η οποία φτιάχνεται μέχρι και σήμερα, είναι οι γκιουζλεμέδες, των οποίων το όνομα προέρχεται από την τούρκικη λέξη «goz» που θα πει μάτι (γιατί όταν ψήνονται οι ζύμες κάνουν φουσκάλες που μοιάζουν με μάτια).
-Όταν δουλεύουμε με φύλλα πολίτικα, τα σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα για να μην στεγνώνουν και ξεραίνονται. Μετά, το δίπλωμά τους είναι παιχνίδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου