μικρασιατικη κουζινα

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Μουχαλεμπί σοκολάτας με μέντα και σάλτσα σοκολάτας

 

mouhalebi-sokolata
Το μουχαλεμπί είναι μια πεντανόστιμη ανατολίτικη κρέμα. Εδώ τη συνδυάζουμε με σοκολάτα και απογειώνουμε τη γεύση της.





Υλικά

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο ελαφρύ, με 1,5% λιπαρά
  • 1 χούφτα φύλλα μέντας ή δυόσμου
  • 125γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 9 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • μερικά φυλλαράκια μέντας για το σερβίρισμα
  • Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κουτ. γλυκού αραβοσιτέλαιο
  • 100ml γάλα φρέσκο ελαφρύ, με 1,5% λιπαρά
  • 1 σφηνάκι λικέρ μέντας


Διαδικασία

Βήμα 1

Κρατάτε ένα φλιτζάνι γάλα στην άκρη και βάζετε το υπόλοιπο σε κατσαρολάκι μαζί με τη μέντα ή το δυόσμο να ζεσταίνεται πάνω σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 2

Ανακατεύετε σε ένα μπολ το κορνφλάουρ με τη ζάχαρη και το γάλα που κρατήσατε, ανακατεύοντας καλά με σύρμα. Αδειάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα με το ζεσταμένο γάλα και ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα.

Βήμα 3

Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε για 3 λεπτά να τραβήξει τα αρώματα του δυόσμου και τον αφαιρείτε. Προσθέτετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσει.

Βήμα 4

Στρώνετε τη φόρμα σας με ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Αφού κρυώσει, βάζετε το γλυκό στο ψυγείο να πήξει καλά, για 8 ώρες τουλάχιστον.

Βήμα 5

Για τη σάλτσα: βάζετε το γάλα να πάρει βράση και το τραβάτε από τη φωτιά. Ρίχνετε μέσα τη σοκολάτα κι ανακατεύετε να διαλυθεί. Προσθέτετε το λικέρ και τελευταίο το λάδι. Αφήνετε να κρυώσει τελείως η σάλτσα πριν τη χρησιμοποιήσετε. Καλό είναι να τη βάλετε στο ψυγείο.

Βήμα 6

Ξεφορμάρετε το γλυκό. Περιχύνετε με τη σάλτσα σοκολάτας, διακοσμείτε με κορφούλες δυόσμου ή μέντας και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Αναρτήθηκε από TZAMPA..... στις 11:36 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε: Σχόλια ανάρτησης (Atom)

''Αχ!αυτά τα σπίτια που τα καμάρωνα όταν περνούσαμε. Είχαν ένα συνήθειο στη Σμύρνη, να τρώνε με τις πόρτες ανοιχτές. Τα σπίτια ήταν διώροφα, πάντα υπερυψωμένα, με τρία τέσσερα σκαλάκια, και οι πόρτες τους έμπαιναν λίγο πιο μέσα, ώστε το χειμώνα δε βρεχόσουν μέχρι να σου ανοίξουν. Όταν άνοιγε η πόρτα, αμέσως ήταν η τραπεζαρία. Τα βράδια έβλεπες τις οικογένειες μαζεμένες τριγύρω σε φρεσκοσιδερωμένα, λινά άσπρα τραπεζομάντιλα και η υπηρέτρια, απαραίτητα με μαύρο φόρεμα, άσπρη ποδίτσα και μπονεδάκι στο κεφάλι, έφερνε τα φαγιά στο τραπέζι και έδινε σιωπηλά σε μιαν άλλη βοηθό ό,τι περιττό υπήρχε.Τα σερβίτσια άστραφταν και τα ποτήρια ήταν πάντα ακριβά, κολονάτα. Συναγωνίζοταν στη γειτονιά για την καλύτερη εμφάνιση και πάντα οι πόρτες ορθάνοιχτες...''ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ σε ενα ταξιδι γευσεων,χρωματων,αρωματων μαγευτικων!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις

  • Πολίτικη Βασιλόπιτα & Βασιλόπιτα Σμύρνης
      Πολίτικη συνταγή για βασιλόπιτα και εντυπωσιάστε τους φίλους σας στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
  • Μπουγάτσα… η βασίλισσα – Παραδοσιακή μικρασιάτικη συνταγή!
      Το αγαπημένο μας μικρασιάτικο γλυκό, το οποίο το έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες  μετά τη...
  • Πολίτικο Κιουνεφέ (künefe peyniri) – Συνταγή
      Το Κιουνεφέ, ή κιουνφέ όπως το έλεγε η γιαγιά μου, είναι κανταΐφι με τυρί και σιρόπι.
  • Μικρασιάτικες συνταγές για το Πάσχα
      Μικρασιάτικη κουζίνα, γεύσεις και συνταγές μαγειρικής
  • Ανατολίτικοι κεφτέδες φούρνου…που θυμίζουν κεμπάπ- (Συνταγή)
      ...
  • Φοινίκια τα... αυθεντικά!
    Τα φοινίκια είναι μικρές σιροπιαστές μπουκιές που λιώνουν στο στόμα – και όχι, δεν
  • Γιαουρτόπιτα
    Λαχταριστή γιαουρτόπιτα με δροσερή γεύση και τέλεια γεύση, σιροπιαστή ή και σκέτη!
  • Μικρασιατικό μπορανί με κιμά
      Το Μπορανί ή μπουρανί είναι παραδοσιακό φαγητό της Μικράς Ασίας. Γίνεται με σπανάκι σέσκουλα, ρύζι και σάλτσα από γιαούρτι. Υλικά
  • Σμυρναίικα σουτζουκάκια: η αυθεντική συνταγή
    Σμύρνη χωρίς σουτζουκάκι δε λογίζεται.
  • Ιτς πιλάφ…μια συνταγή από τα σεντούκια της πολίτικης κουζίνας!
      Μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή 

διαφορες συνταγες

Συνταγες από το CookTime.gr

ζωδια

Ζώδια από το zodia123.gr
Εικόνες θέματος από carlosalvarez. Από το Blogger.