Ο
χαλβάς είναι ίσως το πιο παλιό, σπιτικό, γρήγορο και εύκολο γλυκό, που
τα παλιότερα χρόνια
ήταν ιδιαίτερα αγαπητό την περίοδο της νηστείας. Η συνταγή έχει έρθει από την Πόλη.
ήταν ιδιαίτερα αγαπητό την περίοδο της νηστείας. Η συνταγή έχει έρθει από την Πόλη.
ΥΛΙΚΑ
- 2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 3 φλ. ζάχαρη
- 3 φλ. νερό
- 3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 φλ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
- ½ φλ. σταφίδες (μαύρη και σουλτανίνα)
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
- 1 κ.σ. κανέλλα
- 1 ξυλάκι κανέλλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει το βράζουμε για 2΄.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρντίζουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει αρκετά.
- Έπειτα προσθέτουμε την κανέλλα σκόνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες και το αμύγδαλο, κι ανακατεύουμε καλά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια κουτάλα, πολύ προσεκτικά (γιατί πετάγεται το σιρόπι και καίει πάρα πολύ), ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιρόπι, στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, κι ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Όταν ο χαλβάς στέκεται στην κουτάλα, τον αδειάζουμε σε φόρμα, τον πατάμε ελαφρά να στρώσει και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Τον ξεφορμάρουμε και τον πασπαλίζουμε με κανέλλα ή τον γαρνίρουμε με φετούλες πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου