Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης αλλά...με μικρασιάτικη συνταγή!!


Αγαπημένο μικρασιάτικο γλυκό, το οποίο το έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες μετά τη
Μικρασιατική καταστροφή, κάνοντάς το ιδιαίτερα δημοφιλή στη βόρεια Ελλάδα!
Η αυθεντική μπουγάτσα πρέπει να περιέχει αγνά υλικά και φρέσκο βούτυρο.
Αγαπημένη μπουγάτσα Θεσσαλονίκης λοιπόν!!!!!

Υλικά

  1. Κρέμα
  2. 4 κούπες γάλα
  3. 8 κ.σ. νισεστέ
  4. 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  5. 10 κ.σ. Ζάχαρη
  6. 1 κ.γ. Κανέλα
  7. 2 βανίλιες
  8. 3 αυγά
  9. 12 φύλλα κρούστας πολύ λεπτά
  10. 1 κούπα φρέσκο βούτυρο για τα φύλλα
  11. Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τις 3 κούπες γάλα να ζεσταίνονται με τη ζάχαρη. Χτυπάμε στο multi ή στο χέρι την 1 κούπα γάλα με τον νισεστέ και τα αυγά και τα αδειάζουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ. Μόλις το γάλα αρχίσει να φουσκώνει στην κατσαρόλα το αποσύρουμε από το μάτι και αρχίζουμε να το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μείγμα του μπολ, χτυπώντας παράλληλα με ένα πηρούνι όπως το αυγολέμονο.
  2. Όταν αδειάσουμε όλο το καυτό γάλα στο μπολ, ξαναγυρίζουμε το περιεχόμενό του στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει το μείγμα και να έχουμε μια βελούδινη κρέμα. Βάζουμε το βούτυρο τη βανίλια και την κανέλα και ανακατεύουμε. Τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
  3. Απλώνουμε τα μισά φύλλα σε δύο ταψάκια 20×30 και απλώνουμε την κρέμα, φροντίζοντας να περισσεύουν από το πλάι ώστε να εγκλωβιστεί στο εσωτερικό τους.
  4. Πάντα αλείφουμε κάθε φύλλο με βούτυρο πριν στρώσουμε το επόμενο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (δεν ξεχνάμε να τα βουτυρώνουμε) και αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο.
  5. Ψήνουμε τις μπουγάτσες μας σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσουν (περίπου 30- 40 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο).
  6. Σερβίρουμε τη μπουγάτσα ζεστή πασπαλισμένη με άχνη και κανέλα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου