Ο Έλληνας αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές (που «χάρισε» το όνομά του στο βιβλίο συνταγών!)
είναι ο πρώτος που αναφέρει αυτή τη συνταγή. Οι ρίζες της φαίνεται να είναι τούρκικες, ωστόσο μέχρι την εποχή του Τσελεμεντέ η συνταγή ήταν γνωστή ως «αγκινάρες με λάδι». Η προσθήκη πατάτας και καρότου στη συνταγή φαίνεται να έγινε τη δεκαετία του 1960, όπου και αστικοποιήθηκε το εν λόγω φαγητό. Μάλιστα, ο Τσελεμεντές προσθέτει και αυγολέμονο –μία αγαπημένη σάλτσα της αστικής κουζίνας της δεκαετίας του 1960!– στη συγκεκριμένη συνταγή, για να της δώσει μια πιο «πλούσια» γεύση και να βελτιώσει την εμφάνιση του πιάτου.Η παρακάτω συνταγή είναι απλή και εύκολη. Αν και δεν έχει αυγολέμονο, έχει όλα τα αρώματα του άνηθου και των λαχανικών και είμαστε σίγουροι ότι θα την απολαύσετε, ειδικά αυτή την εποχή, καθώς το καλοκαίρι είναι η εποχή όπου μπορείτε να γευτείτε τις αγκινάρες φρέσκιες!
Υλικά (για 4 άτομα)
– 8 αγκινάρες καθαρισμένες
– 4-6 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
– 4 μέτριες πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους
– 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο)
– ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
– 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
– Χυμός από 3 μέτρια λεμόνια
– 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– Μία πρέζα πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε μία πλατιά κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το λάδι και τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα και προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τις αγκινάρες. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον άνηθο και νερό, τόσο όσο να καλύπτεται το φαγητό μας.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε
τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για 40 – 45 λεπτά,
μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μας.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά περίπου και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου