Koσμοπολίτικη και ανθρωποκεντρική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μαγειρική της εποχής που
φιλοξένησε ιδέες, ήθη και συνήθειες τόσο διαφορετικές με επιτυχία.Γνωρίζατε ότι:
Το τραπέζι στρωνόταν 3 φορές τη μέρα με πιο σπουδαία γεύματα το πρωινό & βραδινό.
- Ο αυθεντικός πολίτικος μουσακάς δεν έχει μπεσαμέλ;
- Τα λαδερά γεμιστά στην Πόλη τα έτρωγαν κρύα από το ψυγείο, ως πρώτο πιάτο ή μεζέ, και τα γεμιστά με κιμά ζεστά, ως κύριο πιάτο;
- Ότι οι Ρωμιοί της Πόλης αρέσκονταν να γεμίζουν όλων των ειδών τα λαχανικά, ακόμα και καρότα (!);
- Τις μπάμιες τις μαγείρευαν πολύ συχνά με κιμά και τα φασολάκια με μοσχάρι;
- Το μπεγιεντί το έφτιαχναν με διάφορα κρεατικά και λαχανικά;
- Η Πόλη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εισαγωγικά λιμάνια της Μεσογείου και άρα είχε πρόσβαση σε πληθώρα προϊόντων;
- Τα ψάρια ήταν από τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα της πολίτικης κουζίνας;
- Η αρχική εκδοχή του μουσακά ήταν ένα αγροτικό πιάτο που μαγειρευόταν όλο τον χρόνο, με βασικά συστατικά τον αρνίσιο κιμά και ένα εποχικό λαχανικό: μελιτζάνες, πατάτες, κολοκύθια, φασολάκια, μπάμιες, πράσα, πιπεριές, λάχανο και άλλα;
- Η σκορδαλιά για την Πολίτισσα νοικοκυρά δεν ήταν ποτέ με πατάτα αλλά με ξηρούς καρπούς και ψωμί;
- Ο πολίτικος μεζές είναι «εφεύρεση» των Ρωμιών;
- Από τα πιο δημοφιλή κεμπάπ είναι αυτά που ψήνονται μέσα σε μούσμουλα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου