Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Τρίγωνα φαναριώτικα

 



Τρίγωνα τραγανά και ακαταμάχητα! Άλλη μία λιχουδιά που μας ταξιδεύει στον 4ο και 5ο λόφο της Πόλης! Κρατς και απόλαυση.

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού “πολίτικο”
  • λίγο βούτυρο λιωμένο ( ή ελαιόλαδο) για το άλειμμα των φύλλων
  • Για τη γέμιση
  • 1 .300 γραμ. κολοκύθα κίτρινη (τριμμένη σε χοντρό τρίφτη)
  • 3 κ.σ βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 1 φλ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 1 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ σουσάμι καβουρδισμένο κι αλεσμένο
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. γαρύφαλο 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Για τα γλυκά τρίγωνα με φύλλο κρούστας, ζεσταίνουμε πρώτα το βούτυρο και σοτάρουμε την κολοκύθα για 10′, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να  πιεί όλα τα υγρά της. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, το σουσάμι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο. Αν η γέμιση έχει υγρά, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Πρέπει η γέμιση να είναι τελείως στεγνή όταν θα μπει στο φύλλο. Ανακατεύουμε καλά.

Ανοίγουμε  τα φύλα στον πάγκο. Θα δουλέψουμε ανά δυο φύλλα, βουτυρωμένα ή λαδωμένα ενδιάμεσα. Κόβουμε σε 5 λωρίδες. Σε κάθε λωρίδα ακουμπάμε 1 κουταλιά γεμάτη γέμιση. Τυλίγουμε σε τρίγωνο.

Αφού τα ετοιμάσουμε όλα τα βάζουμε σε ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο η ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 30′.

Αφήνουμε να σταθούν λίγη ώρα, να κρυώσουν και αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.

Εναλλακτικά, τα τηγανίζουμε λίγα λεπτά να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αχνίζουμε με άχνη και κανέλα ή περιχύνουμε λίγο μέλι.

 

—————————————————————————————

Argiro Barbarigou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου