Στην Πολίτικη μελιτζανοσαλάτα το υλικό που πρωτοστατεί είναι η ίδια η μελιτζάνα η οποία θα πρέπει να είναι αγνή, δίχως πολλά υλικά για να αναδεικνύεται η φυσική της γεύση και κυρίως η γεύση που αποκτά κατά το ψήσιμο ή αλλιώς το κάπνισμα.
Υλικά συνταγής
- 1 ½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- Λίγο χωριάτικο ξύδι δυνατό
- 100ml ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι και λίγο πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
- Η μελιτζάνα θέλει φωτιά.Ψήνουμε στα κάρβουνα τις μελιτζάνες (όταν η φωτιά είναι δυνατή) έτσι αποκτούν ωραία, καπνιστή γεύση. Αν δεν έχουμε την δυνατότητα να τις ψήσουμε στα κάρβουνα, τις ψήνουμε σε ανοιχτή φλόγα όπως π.χ.σε εστία γκαζιού ή στο μικρό γκαζάκι(καμινέτο), αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα δε θα είναι το ίδιο. Ψήνουμε τις μελιτζάνες για περίπου 10 λεπτά. Η φλούδα τους πρέπει να είναι μαύρη (καμένη) και το εσωτερικό μαλακό. Μην ανησυχείτε, δεν θα διαλυθεί η σάρκα.
- Αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε τρυπητό για 15 περίπου λεπτά ώστε να αποβάλουν τα πολλά υγρά τους.
- Σε ένα μπολ, διαλύουμε με πιρούνι τη σάρκα ,προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. (όχι στο μπλέντερ). Δεν χρειάζεται να τις λιώσουμε πολύ και να τις κάνουμε λείο πολτό. Είναι από τις πιο απλές αλλά και γευστικότερες γκουρμέ συνταγές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου