Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Κυδώνια ψητά Πολίτικα

 




Κυδώνια ψητά στο φούρνο με σιροπάκι και γεμισμένα με σαντιγί ή παγωτό.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 5 κυδώνια
  • 1 λεμόνι
  • 3/4 του κιλού ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
  • Σαντιγί ή παγωτό βανίλια
  • Λίγη κανέλα για πασπάλισμα.

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε καλά τα κυδώνια να βγει το χνούδι τους (δεν τα ξεφλουδίζουμε) και τα κόβουμε στη μέση καθαρίζοντας τα απ’ τα κουκούτσια τους.
  2. Αλοίφουμε την κομμένη πλευρά με λεμόνι.
  3. Παίρνουμε ένα ταψάκι που να χωράει ίσα ίσα τα κομμένα στη μέση κυδώνια μας,το γεμίζουμε μέχρι τη μέση νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ και τα αρωματικά.
  4. Βάζουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω.
  5. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγο απ το σιρόπι τους (αν βλέπουμε ότι μας αρπάζουν τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).
  6. Όταν κρυώσουν τα σερβίρουμε αφού τα γεμίσουμε με σαντιγί ή παγωτό και τα πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε το σιροπάκι να είναι αραιό μειώστε τη ζάχαρη και βάλτε 1/2 κιλό περίπου. Αν βάλετε όλη τη ζάχαρη της συνταγής, όταν κρυώσουν το σιροπάκι τους είναι σαν ζελέ. Τη συνταγή μου την έχει δώσει εδώ και αρκετά χρόνια, μία πολύ καλή μου φίλη που κατάγεται απ την Πόλη και την ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου