Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Τσουρέκια από την Κούταλη Προποντίδας

 

You are currently viewing Τσουρέκια από την Κούταλη Προποντίδας




Υλικά


-120 γραμμάρια μαγιά
-2 κιλά αλεύρι
-400 γραμμάρια βούτυρο
-600 γραμμάρια ζάχαρη
-μισό κιλό γάλα
-μαστίχα κοπανισμένη
-κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι (κοπανισμένα)
– 1 αυγό για το άλειμμα

tsourekia koutalis2

Εκτέλεσις
Σε μια λεκάνη λιώνουμε τη μαγιά με λίγο ζεστό νερό και προσθέτουμε 5-6 κουταλιές αλεύρι ώστε να γίνει σαν κουρκούτι. Το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε να ανέβει. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα να ζεσταθούν (να μην καίνε) και ετοιμάζουμε τα μυρωδικά (χτυπάμε τη μαστίχα σε γουδί με ένα κουταλάκι ζάχαρη και κοσκινίζουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά (κανέλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο). Μόλις ανέβει η μαγιά, ρίχνουμε όλο το αλεύρι, τα μυρωδικά, το μείγμα που έχουμε στην κατσαρόλα και αρχίζουμε το ζύμωμα. Στην κατσαρόλα που είχαμε το μείγμα προσθέτουμε νερό και το τοποθετούμε στη φωτιά, ώστε να είναι χλιαρό. Ανα διαστήματα βουτάμε τα χέρια μας μέσα στο χλιαρό νερό και εξακολουθούμε το ζύμωμα. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτη. Το σκεπάζουμε πολύ καλά, ώστε να είναι ζεστό και το αφήνουμε περίπου δυο ώρες να ανέβει καλα. Μόλις ανέβει, πλάθουμε τα τσουρέκια μας στο σχήμα και μεγεθος που επιθυμούμε και τα σκεπάζουμε και πάλι (με ένα τραπεζομάντηλο). Αφού τα έχουμε πλάσει όλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (στις αντιστάσεις-πάνω-κάτω). Όταν σβήσει ο φούρνος, βάζουμε το πρώτο ταψί αφού προηγουμένως έχουμε αλείψει τα τσουρέκια με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό και έχουμε κάνει βούλες από μπαχάρι και γαρύφαλλο. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.

Καλή Επιτυχία

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!

Τριανταφυλλιά Μήτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου