Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Μικρασιατικό μπορανί με κιμά


 


Το Μπορανί ή μπουρανί είναι παραδοσιακό φαγητό της Μικράς Ασίας. Την παραδοσιακή συνταγή μπορανί με κιμά έφεραν οι Μικρασιάτες μετά την καταστροφή.

1
  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
Επίπεδο

Πανεύκολη
  • Μερίδες 4

Για το μπορανί

  • 300 γρ. αρνί ή μοσχάρι σπάλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. σπανάκι
  • 500 γρ. σέσκουλα
  • 1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 100 γρ. ρύζι πλυμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη

Για την σάλτσα γιαουρτιού

  • 300 γρ. γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
  • Λίγο αλάτι
  • 1 μικρό λεμόνι, χυμό
  • 2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένο

Εξοπλισμός


Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για το μπορανί Μικράς Ασίας

Ψιλοκόβουμε το κρέας σε  κιμά με 2 μαχαίρια. Το «κιντιστό» κρέας, αρνί ή μοσχάρι, μοιάζει με χοντροκομμένο κιμά.

Ραντίζουμε το ελαιόλαδο στο ψιλοκομμένο κρέας και το αφήνουμε στην άκρη για λίγο.

Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε  καλά.  

Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια 

Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε. Το ραντίζουμε με τον χυμό ενός λεμονιού. 

Σε φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο λιώσει. 

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρέας και το αφήνουμε να ροδίσει για 4-5’, σε δυνατή φωτιά. 

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια.

Σοτάρουμε μέχρι να γίνει το κρεμμύδι  διάφανο για 4-5’. 

Προσθέτουμε τα χόρτα κι ανακατεύουμε να πέσει ο όγκος τους και να μαραθούν για 3-4’. 

Προσθέτουμε την ντομάτα, το ρύζι και 1/2 φλ. βραστό νερό. 

Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. 

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε το μπουρανί να μαγειρευτεί για 15’ σε χαμηλή φωτιά. 

Σβήνουμε το μπουρανί κι αφήνουμε να σταθεί για 5’. 

Σερβίρουμε το μπουρανί σε πιατέλα και περιχύνουμε με την σάλτσα γιαουρτιού. 

Πασπαλίζουμε με λίγο κόκκινο πιπέρι. 


Για την σάλτσα γιαουρτιού

Για να σερβίρουμε το μπουρανί, ετοιμάζουμε μια σάλτσα με γιαούρτι δροσερή, αρωματική και πικάντικη. 

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το σκόρδο ,το αλάτι ,το λεμόνι, τον δυόσμο και τον άνηθο. 

Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι. 

Περιχύνουμε το μπουρανί με την σάλτσα γιαουρτιού. 

Διαφήμιση

Μυστικό

Το πλύσιμο του ρυζιού είναι απαραίτητο για να μείνει το ρύζι σπυρωτό. 

Το λεμόνι πάνω στο πλυμένο ρύζι πριν το μαγείρεμα θα το κάνει πιο σπυρωτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου