Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Πολίτικο ή βυζαντινό γλυκό

 


Είναι ένα γλυκό που πάντα μου άρεσε, μιας και το ραβανί/σάμαλι ταιριάζει απόλυτα με την κρέμα

γευστικά. Το βρήκα τελευταία φορά σ' ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης και έβαλα στόχο να το φτιάξω και σπιτικό, χειροποίητο.


Υλικά

12-14 κομμάτια
  1. Για το ραβανί:
  2. 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  3. 200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  4. 1 φακελάκι μπέικιν
  5. 200 γρ ζάχαρη
  6. 250 γρ γιαούρτι
  7. 1 αυγό
  8. 1 κ.γ. σόδα
  9. 1 βανίλια
  10. 1/2 κ.γ. μαστίχα
  11. 1/2 κ.γ. κακουλέ
  12. 1 πορτοκάλι το χυμό
  13. Για το σιρόπι:
  14. 2 1/2 κούπες νερό
  15. 2 κούπες ζάχαρη
  16. Φλούδα ενός λεμονιού
  17. 1 κανελόξυλο
  18. 1 βανίλια
  19. 50 γρ βούτυρο
  20. Για την κρέμα:
  21. 1 φακελάκι σαντιγύ Γιώτης γκαρνί
  22. 200 μλ γάλα
  23. 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου
  24. Γάλα και ζάχαρη όσο αναφέρουν οι οδηγίες
  25. 100 μλ Χυμό πορτοκαλιού γύρω στα
  26. Ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
  27. 1 βανίλια
  28. Λίγα κερασάκια για ντεκόρ
  29. Λίγη κανέλα

Εκτέλεση

  1. Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν για 5-8 λεπτά, εκτός από το βούτυρο και τη βανίλια που τα προσθέτουμε στο τέλος.

  2. Χτυπάμε στο μίξερ το αυγό με τη ζάχαρη και το γιαούρτι, μετά το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα, έχοντας προκαλέσει ένα αφρώδες μείγμα.

  3. Σταδιακά μετά προσθέτουμε τα σιμιγδάλια, στα οποία έχουμε προσθέσει τη βανίλια, το μπέικιν, το κακουλέ και τη μαστίχα. Απλώνουμε το μείγμα σε πυρέξ μεγέθους τέτοιου ώστε το πάχος της ζύμης να είναι λεπτό, γιατί θα φουσκώσει αρκετά στο ψήσιμο και ρίχνοντας το σιρόπι. Το αφήνουμε μισή ώρα να σταθεί.

  4. Μετά το ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα προθερμασμένου φούρνου για περίπου 20 λεπτά. Μόλις το βγάλουμε, κάνουμε χαρακιές με ένα μαχαίρι, σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε λίγες ώρες να κρυώσει.

  5. Για να φτιάξουμε την κρέμα, χτυπάμε πρώτα το γάλα με το γκαρνί και βάζουμε στο ψυγείο τη σαντιγύ. Φτιάχνουμε το άνθος αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες και αφού πήξει η κρέμα, ρίχνουμε την κανέλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Την καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται πάνω της και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Μετά, προσθέτουμε σε αυτήν τη μισή σαντιγύ και ανακατεύουμε.

  6. Καλύπτουμε με το μείγμα αυτό το γλυκό μας και με τη σαντιγύ που έμεινε κάνουμε σχέδια από πάνω με τη βοήθεια ενός κορνέ. Διακοσμούμε με κερασάκια και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανελίτσα. Αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο και απολαμβάνουμε.

Dimitra Lagoudaki
Δημοσιεύθηκε από
Dimitra Lagoudaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου